能登半島珠洲市に古くから受け継がれる「切り出し七輪」「切り出しコンロ」などと呼ばれる火の道具は、地中の珪藻土(けいそうど)を職人がノミを用いて切り出し、一つ一つ手作業により丁寧に成形・焼成などを行い作られるものです。 能登・珠洲の珪藻土利用の歴史は、1000年を超え、その間、能登・珠洲に住む人々の火のある暮らしを支えてきました。また、能登の珪藻土の優れた断熱性(熱効率)などが高く評価され、それは徐々に日本中に広まっていきました。 弊社は切り出し七輪・コンロが煮炊き道具の中心であった時代からこれを作り続けています。弊社が作る多種多様な製品をぜひご愛用ください。 |
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In Suzu city, Ishikawa prefecture, Japan, there is a unique traditional
industry to manufacture portable charcoal cooking stoves (called "shichi-rin"
in Japan) and refractory linings for the steel and ceramic industry using
"diatomaceous earth" as raw material (diatomaceous earth is the
remains of 12 million years old, sea-dwelling microorganisms that have
decomposed into a predominantly silica-based substance). Every one of these products is hand-crafted by skilled craftsmen and the skills to cut the blocks out of the bedrock of diatomaceous earth and form products from these blocks by using chisels have been inherited by local people from age to age. Although many workers have disappeared from this industry with the times, there are a few people who are still engaged in this culture at some workshops in the city. Noto Nensyoki Kogyo Co., Ltd. |
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